Amazonen bij Amazone: een kunstwerk met betekenis

Sinds begin september kan je op de garagepoort van Amazone een prachtig kunstwerk bewonderen. Brussels collectief ‘Ton Piquant’ kwam langs om ook in onze wijk een beetje meer vrouw op straat te krijgen. Dit fresco maakt deel uit van ons project ‘Walls to remember’, dat werd gelanceerd naar aanleiding van de projectoproep ‘À nous la rue!’ van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. Intussen kan je onze garagepoort bijna niet meer missen, want de explosie van beeld en kleur is van ver te spotten! Het insintriek werk bevat tientallen gendergelijkheidssymbolen en iconische afbeeldingen met in het midden, hoe kan het ook anders, de amazonen.

Ama-watte?!

Werknemers van Amazone krijgen geregeld de vraag waarnaar onze vzw vernoemd is. Voor die utileg moeten we even terug in de tijd. In antiek Griekenland werd vaak gesproken over een volk van mytische strijders, volledig bestaande uit vrouwen. Deze vrouwen stonden beter bekend als ‘De Amazonen’, en worden in verschillende geschriften uit de Oudheid vernoemd. Dat is opmerkelijk, want de Griekse samenleving was er een vol patriarchale en seksistische ideeën. Vrouwen werden niet gezien als volwaardige deelnemers in de maatschappij, en al zeker niet als gevechtsstrijders.

Toch kan je onder andere in de werken van Diodoros, Homerus en Pausanias lezen over de indrukwekkende verwezelijkingen van de Amazonen. Zo zouden de vrouwen verschillende tempels gebouwd hebben, waaronder de eerste in Delphi en de tempel van Artemis in Efeze, schoten ze de Trojanen te hulp tijdens de Trojaanse oorlog en stichtten ze verschillende steden. Het volk werd door Diodoros beschreven als een meedogeloze samenleving, waarin de rechterborst van jonge meisjes zodanig verbrand werd dat hun lichaam zich niet verder kon ontwikkelen. Maanvormige schilden, speciale (vrij traditioneel mannelijke) klederdracht en het gebruik van paarden tijdens gevechten werden typerende symbolen van de Amazonen. De verhalen zouden voornamelijk angst gezaaid hebben in Klassiek Griekenland, en spreken natuurlijk ook tot de verbeelding.

Collectif ton piquant peignant une fresque féministe sur la porte de garage d'Amazone
Collectif ton piquant peignant une fresque féministe sur la porte de garage d'Amazone
Collectif ton piquant peignant une fresque féministe sur la porte de garage d'Amazone

Amazonen in moderne tijden

In westerse moderne en populaire cultuur zijn de Amazonen synoniem geworden voor vrouwelijke krijgers. Ze zijn symbool geworden voor de strijd naar gendergelijkheid, en vertellen het verhaal van vrouwen die zich verzetten tegen de seksistische en discriminerende verwachtingen in de samenleving.

on Piquant gebruikte deze symboliek in hun muurschildering, en koos voor een centraal beeld van verschillende Amazonen op hun typerend paard. Links spot je een vrij traditionele afbeelding van een Amazone, met haar typerende klederdracht en strijdvaardigheid. Rechts van haar vindt je nog zes andere Amazonen terug, elk met eigen typerende karakteristieken. Geen vrouw is hetzelfde, maar ze willen allemaal dezelfde richting uit: ze willen vooruit.

En zo geschiedde de naam Amazone. Iedereen is welkom hier, ongeacht leeftijd, gender, kleur, seksuele voorkeur of religie. Zolang we allemaal in dezelfde richting kijken. Zolang we allemaal strijden voor hetzelfde doel: meer gendergelijkheid in de samenleving.

Kleine symbolen, grote verhalen

Rond het centrale beeld kan je verschillende kleine symbolen terugvinden, die elk hun eigen verhaal vertellen rond gendergelijkheid. Zo kan je een wereldbol spotten, maar ook de feministische vuist, boeken, handen, muzieknoten en een vleermuis. Sta even stil bij de verschillende afbeeldingen, wat betekenen die voor jou?

Bedankingen

Amazone bedankt het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen voor hun financiële steun en Ton Piquant voor de creativiteit en het enthousiasme. Zonder hen was dit project niet mogelijk geweest. Bedankt!

Zelf komen kijken naar het kunstwerk? Dat kan! Onze garagepoort bevindt zich in de Uniestraat nummer 3, 1210 in Sint-Joost-ten-Node (Brussel).

Picture of Sara-Lynn Milis

Sara-Lynn Milis

Informatieverantwoordelijke en projectmedewerkster

Gerelateerde artikelen

Scroll naar boven