30 juli: internationale dag tegen mensenhandel

Op 30 juli 2024 vindt de jaarlijkse dag tegen mensenhandel plaats. Wat houdt deze dag precies in en waarom is hij in 2024 nog steeds nodig?

Wat is mensenhandel?

Mensenhandel is het werven, vervoeren, overbrengen, huisvesten of ontvangen van personen onder dwang (zoals bedreiging, geweld, ontvoering, fraude, misleiding, misbruik van macht of kwetsbaarheid) of door het aanbieden van betalingen om de toestemming van personen met gezag te verkrijgen. Het omvat vormen van seksuele uitbuiting, dwangarbeid, slavernij en het wegnemen van organen (bron VN).

Wat is de internationale dag tegen mensenhandel?

De internationale dag tegen mensenhandel werd in 2013 ingesteld door de Verenigde Naties. Het doel was om de aandacht van de wereld te richten op de uitbuiting van mensen, om mensenhandel te voorkomen en te bestrijden en de bescherming en ondersteuning van slachtoffers te bevorderen. Deze dag herinnert de verschillende landen er ook aan dat ze moeten samenwerken om de technische bijstand in deze strijd te versterken.

Waarom is de internationale dag tegen mensenhandel belangrijk?

Mensenhandel is een groot misdrijf en een ernstige schending van de mensenrechten. Elk jaar worden duizenden mannen, vrouwen en kinderen het slachtoffer van mensenhandel, zowel in hun eigen land als daarbuiten. Bijna elk land ter wereld wordt getroffen door deze plaag, als land van herkomst, transit of bestemming van de slachtoffers. Vooral vrouwen worden getroffen door mensenhandel: van elke 10 slachtoffers die wereldwijd worden ontdekt, zijn er ongeveer 4 vrouw en 2 meisje. Deze dag wil daarom de aandacht vestigen op de strijd die nog moet worden gevoerd om mensenhandel uit te roeien.

Bron: https://www.unodc.org/pdf/blueheart/tools/BH-Factcard-Female2.pdf

Belang van intersectionaliteit

In 2024 dringt de VN er bij landen op aan om hun inspanningen op te voeren om een einde te maken aan kinderhandel. In een context van gezondheids-, politieke en milieucrises lopen kinderen twee keer zoveel risico als volwassenen om het slachtoffer te worden van geweld tijdens mensenhandel. Ze worden op verschillende manieren uitgebuit, waaronder dwangarbeid, criminaliteit, bedelen, illegale adoptie, militaire rekrutering, online geweld en seksuele uitbuiting.

Picture of Elisabeth Fiévez

Elisabeth Fiévez

Vrijwilliger bij Amazone

Gerelateerde artikelen

Scroll naar boven