Gendergelijkheid is niet alleen een belangrijke mijlpaal voor vrouwen*, maar de gehele samenleving kan hiervan profiteren. Vrouwen zijn namelijk zeer belangrijk om extreme armoede, honger en ondervoeding tegen te gaan. Juist daarom riepen de Verenigde Naties de Internationale Dag van Plattelandsvrouwen in leven, om ook deze groep vrouwen onder de aandacht te brengen.
Onzichtbare plattelandsvrouwen?
Vrouwen vormen een aanzienlijk deel van de plattelandsbevolking, zowel formeel als informeel, en bieden reproductieve arbeid aan hun echtgenoot en gezin binnen de landbouwsector. Vrouwen zorgen zo rechtstreeks en onrechtstreeks voor een belangrijke bijdrage aan de landbouwproductie, voedsel(zekerheid), het beheer van land en natuurlijke hulpbronnen en het opbouwen van een duurzame vorm van landbouw.
Vrouwen staan garant voor ongeveer de helft van de wereldwijde voedselproductie, en dat terwijl ze minder toegang dan mannen hebben tot de middelen en diensten die nodig zijn om een productief landbouwsysteem te onderhouden. Ook hebben vrouwen minder vaak hun eigen grond, slechts 15% van alle landeigenaars zijn vrouwen, en vaak gaat het dan over kleinere lapjes grond.
Plattelandsvrouwen goed voor Moeder Aarde
Plattelandsvrouwen zijn vaak early adopters van nieuwe landbouwtechnieken en ondernemers van groene energie, en dragen zo bij aan een duurzame vooruitgang van de manier waarop land verbouwd wordt. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen milieubewuster denken en handelen dan mannen. Aangezien vrouwen bijna de helft van de wereldwijde voedselproductie verzorgen, zou dit mits de juiste middelen en ondersteuning dan ook op een duurzamere manier kunnen gebeuren. Zo komen we niet alleen dichter richting duurzaam ontwikkelingsdoel 5, namelijk gendergelijkheid, maar er worden ook stappen gezet richting SDG 1 (geen armoede), 2 (geen honger), 13 (klimaatactie), 14 (leven in het water) en 15 (leven op het land), wanneer er geïnvesteerd wordt in landbouwvrouwen.
Vrouwen*: we verwijzen naar iedereen die zichzelf herkent onder deze naam en stellen dat iedereen vrij is om zijn of haar eigen genderidentiteit te definiëren.
Kiara De Prest