11 oktober: Internationale Meisjesdag

Image illustrant des filles qui manifestent

Internationale meisjesdag? Je kan je afvragen of dat werkelijk nodig is, een dag om de rechten en kansen van meisjes over de hele wereld te bevorderen. Er is immers ook geen jongensdag, toch? Naast Internationale Vrouwendag (jaarlijks op 8 maart) is het echter ook nodig om een dag de aandacht te richten op jonge meisjes, die anno 2024 nog steeds gediscrimineerd worden, gewoon omdat ze meisjes zijn.

 

Plan International en Internationale Meisjesdag

Er is een nieuwe generatie meisjes opgestaan.
Een generatie die verandering in beweging zet. En wij kunnen ze daarbij helpen. Meisje voor meisje.
Geef haar een stem, en ze zal die laten horen.
Geef haar een podium en ze laat zich zien.
Geef haar kansen en ze maakt een verschil.
Geef haar vleugels en ze zal vliegen. Geef meisjes een eigen leven. Laat ze leren. Laat ze leiden.
Want een wereld waarin niemand wordt achtergesteld, is een wereld die vooruitgaat.
(Plan International)

Plan International is duidelijk. Meisjesrechten zijn belangrijk voor de vooruitgang van iedereen en meisjes zullen die krijgen. Want ook zij verdienen een eigen leven.

Internationale Meisjesdag werd in 2012 uitgeroepen door Plan International bij de Verenigde Naties. Sinds 1983 streeft Plan International naar een betere toekomst voor alle kinderen, waarbij meisjesrechten extra aandacht krijgen. Gelijke kansen staan centraal, voor zowel jongens als meisjes, zodat elk kind gewoon kind kan zijn, ongeacht geslacht.

Discriminatie tussen mannen en vrouwen is immers verboden bij de Genderwet. Elk jaar richt Plan International een wereldwijd onderzoek in, naar de positie van meisjes met betrekking tot een bepaald thema. Enkele voorbeelden van dergelijke thema’s zijn: “maak een eind aan kindhuwelijken”, “girls get equal” en “onze tijd is nu – onze rechten, onze toekomst”.

Uitdagingen voor meisjes

Op 11 oktober worden alle meisjes in de bloemetjes gezet, en wordt er aandacht geschonken aan de rechten en kansen die jonge meisjes vaak ontbreken. Deze omvatten onder andere onderwijskansen, genderongelijkheid, kindhuwelijken, geweld tegen meisjes etc. Door een Internationale Meisjesdag in te richten wil Plan International samen met de Verenigde Naties bewustwording creëren voor deze uitdagingen en samen creatieve oplossingen bedenken om gelijke kansen te bevorderen. Gelijke kansen zijn immer voor iedereen wenselijk, niet enkel voor meisjes. Het motto ‘Girls first’ dient ter signalisatie dat investeren in meisjes, bijvoorbeeld door scholing aan te bieden, de wereld letterlijk kan veranderen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de scholing en ontwikkeling van meisjes in verband staat met de economische en sociale ontwikkeling van een land.

Kiara de Prest

Gerelateerde artikelen

Scroll naar boven