De Internationale Dag van Vrouwelijke Rechters vindt plaats op 10 maart en is een recente toevoeging aan de lijst van VN-dagen. Wat houdt deze dag juist in en waarom was het noodzakelijk anno 2022 dergelijke dag toe te voegen aan deze lijst?
Wat is de Internationale Dag van Vrouwelijke Rechters?
De Internationale Dag van Vrouwelijke Rechters werd 10 maart 2022 in het leven geroepen door de Verenigde Naties. Met het invoeren van de dag hoopt de VN wereldwijde aandacht te creëren voor gelijke deelname van vrouwen op alle niveaus binnen de rechterlijke macht, en niet enkel in de lagere domeinen. Alhoewel de deelname van vrouwen in de rechterlijke macht aanzienlijk gestegen is (van 5% naar 40% in de periode 2008 – 2017), zijn vrouwen nog steeds onder-vertegenwoordigd binnen de rechterlijke macht.
Waarom is een Internationale Dag van Vrouwelijke Rechters belangrijk?
Het rechtsstelsel dient een afspiegeling te zijn van de maatschappij. De betrokkenheid van vrouwen in het openbare leven mag dan toegenomen zijn, dit is niet te zien in de besluitvormingsposities. Een relatief klein aandeel vrouwen maakt deel uit van de rechterlijke macht, maar een nog kleiner deel bevindt zich op de rechterlijke leiderschapsposities.
De aanwezigheid van vrouwen in het rechterlijke systeem verhoogt dan ook de legitimiteit hiervan. De rechterbank wordt zo een meer open en toegankelijkere institutie, die ook als transparanter, inclusiever en representatiever beschouwd kan worden. Vrouwen in het strafrechtsysteem kunnen gezien worden als pioniers met betrekking tot inclusie en diversiteit.
Vrouwelijke rechters hebben echter ook andere ervaringen en mogelijks een ander perspectief op bepaalde zaken dan mannelijke rechters, waardoor het rechtssysteem versterkt wordt door de aanvulling met vrouwelijke rechters. “To achieve justice, we need more women in justice”, zo stellen de Verenigde Naties. Vrouwen in leiderschapsrollen schijnen corruptie tegen te gaan door netwerken van samenzwering te helpen onwrichten. Verder wordt de vertegenwoordiging van vrouwen in gerechtelijke instellingen in relatie gebracht tot het effectievere, meer slachtoffergerichte reacties op criminaliteit.
Kiara de Prest